Лекарствени средства и протоколи за стимулация

За да се развият и извлекат зрели яйцеклетки се използва комбинация от лекарства, наречени стимулационни протоколи. Според индивидуалния случай се използва и най-подходящия стимулационен протокол.

Лекарствените средства, които се използват за стимулация при IVF ( ин витро оплождане ) са от следните групи:

1. Лекарствени средства идентични на гонадотропин освобождаващия хормон (GnRH-a). На аптечния пазар в България такива са препаратите Decapeptyl и Dipherelin, които се прилагат подкожно, ежедневно по 0,1 mg. Чрез тези лекарства се прекъсва функцията на хипофизната жлеза да отделя естествени фоликулостимулиращ хормон (FSH) и лутеинизиращ хормон (LH). Тази стъпка е много важна, защото цикълът става манипулиран изцяло от лекаря, провеждащ лечението. Така се избягват изненади от преждевременно освобождаване на LH, което води до преждевременна овулация, т.е. пукване на фоликулите преди изтеглянето на яйцеклетките от тях.
GnRH-a блокират хипофизната жлеза (това е малка на размер, но изключително важна жлеза, разположена в центъра на мозъка) чрез механизъм, наречен down regulation, което означава, че първоначално я стимулират, а на по-късен етап я подтискат. Имено поради това прилагането на GnRH-a започва на 21 ден от месечния цикъл и продължава между 7 и 14 дни до започване на същинската стимулация. Маркер за блокиране на хипофизната жлеза е ниската кръвна концентрация на хормона естрадиол (Е2) под 50 pg/ml, който се произвежда от яйчниците. Накратко казано GnRH-a (Decapeptyl, Dipherelin) прекъсват връзката между хипофизата и яйчниците, като така се предоставя възможност за пълен контрол върху яйчниците от страна на лекаря.

2. Фоликулостимулиращ хормон (FSH) – На аптечния пазар в България FSH е известен със следните търговски марки: Puregon, Gonal – F, Fostimon и др. Тези лекарства се прилагат подкожно, ежедневно между 50 и 450 единици с цел стимулиране растежа и развитието на фоликулите.

3. Човешки хорион-гонадотропин (HCG) под търговското название Pregnyl или Ovitrelle се назначава около 35 ÷ 36 часа преди изваждането на яйцеклетките (пункцията). Това лекарство предизвиква узряване на яйцеклетките, намиращи се в растящия фоликул и ги прави годни за оплождане след тяхното изваждане.

4. Прогестерон под формата на вагинални таблетки се започва след изваждането на яйцеклетките. Лекарството подготвя лигавицата на матката за имплантация на ембриона. Поставя се 3 пъти дневно по 2 таблетки на 8 часа. Поддръжката с прогестерон продължава до теста за бременност, който обикновено се прави на 14 ден след ембриотрансфера. Ако тестът е положителен, поддръжката с прогестерон продължава до 12-13 седмица от бременността. Ако тестът е отрицателен препарата се спира.

GnRH-a и FSH препаратите могат да причинят някои странични ефекти, които са обратими при тяхното спиране:

templates/beez/images/arrow.gif главоболие;
templates/beez/images/arrow.gif топли вълни;
templates/beez/images/arrow.gif гадене;
templates/beez/images/arrow.gif чувство на умора;
templates/beez/images/arrow.gif болезненост в областта на инжекционното място;
templates/beez/images/arrow.gif алергия;
templates/beez/images/arrow.gif лека промяна в настроението;
templates/beez/images/arrow.gif яйчникова хиперстимулация.

5. Лекарствени средства, блокиращи директно рецепторите на хипофизата за гонадотропин освобождаващия хормон (т.нар. антагонисти на гонадотропин освобождаващия хормон GnRH-an). Тези лекарства са известни в България като Orgalutran и Cetrotide. Те се прилагат след 5 ден на стимулацията с цел предотвратяване на преждевременно пукване на растящите фоликули (овулация).


След като е взето решение за лечение чрез IVF следва една от най-важните задачи – определяне на стимулационен протокол, базиран на яйчниковия резерв на пациентката.

templates/beez/images/arrow.gif Повечето жени имат нормален яйчников резерв, за които е най-подходящ т.нар. дълъг протокол от 21 ден на месечния цикъл.
Примерна схема на дълъг протокол на яйчникова стимулация от 21 ден на месечния цикъл

templates/beez/images/arrow.gif Жените с поликистозни яйчници, т.е. с богат яйчников резерв са с повишен риск за развитие на хиперстимулация и при тях е препоръчителен къс протокол с антагонист.
Примерна схема на къс протокол от 1-2 ден на месечния цикъл с антагонист

templates/beez/images/arrow.gif При жени с намален яйчников резерв се препоръчва къс протокол с агонист в микродози и големи дози стимулант (300 ÷ 450 e/d).
Препоръчителна е употребата на противозачатъчни в цикъла, предхождащ стимулацията за IVF с цел поддържане на яйчниците в спокойно състояние.
Примерна схема на къс протокол с микродози агонист

След като започне стимулацията (инжектирането на FSH препарати – Puregon, Gonal – F) на 5 или 6 ден се извършва преглед с вагинален видеозон за преценка на броя и растежа на фоликулите (т.нар. фоликулометрия). Такива прегледи с евентуални промени в дозировките на лекарствата следват през 2-3 дни до установяване на 2 или повече фоликула с размер над 18 mm. Щом като е достигнат този критерий се назначава човешки хормон - гонадотропин – Pregnyl или Ovitrelle от 5 000 до 10 000 единици и 34 до 36 часа след това следва пункцията – изваждането на яйцеклетките.