Вътрематочна инсеминация

Вътрематочна инсеминация (ВМИ) представлява инжектиране на обработени сперматозоиди в кухината на матката чрез специален катетър, преминаващ през цервикалния канал. Най-общият смисъл на тази процедура е, че сперматозоидите могат да достигнат и оплодят яйцеклетката по-лесно, поставени директно в кухината на матката.

Обработката на сперматозоидите се извършва по т.нар. стандартен градиентен метод, което позволява отделяне на чиста фракция, качествени сперматозоиди от останалите съставки на семенната течност (т.нар. семенна плазма). Отстраняването на семенната плазма е много съществено, тъй като тя съдържа мощни биологично активни вещества като простагландини, които попадайки в кухината на матката могат да предизвикат сериозни странични ефекти.

Вътрематочната инсеминация  се извършва в периода на овулацията. Този период се уточнява от наблюдаващия лекар на базата на периодично изследване растежа на фоликулите в яйчниците (т.нар. фоликулометрия).

Вътрематочна инсеминация може да се извърши на естествен цикъл, т.е. без лекарства при жени с редовна менструация и овулация или на стимулиран цикъл, при жени с нередовна менструация и овулация.

Показания за вътрематочна инсеминация:

templates/beez/images/arrow.gif леки до умерени увреждания в показателите на спермограмата;
templates/beez/images/arrow.gif случаи на необяснимо безплодие;
templates/beez/images/arrow.gif случаите, когато се използва замразена сперма;
templates/beez/images/arrow.gif някои случаи на еректилна дизфункция. 

Противопоказания за вътрематочна инсеминация:

templates/beez/images/arrow.gif тубарен фактор за безплодието;
templates/beez/images/arrow.gif тежък мъжки фактор;
templates/beez/images/arrow.gif ендометриоза – нашето становище е, че дори и леките форми на ендометриоза не са подходящи за вътрематочна инсеминация, поради факта, че при това състояние е налице токсична среда в малкия таз (около маточните тръби и яйчниците), което не може да бъде преодоляно чрез вътрематочна инсеминация;
templates/beez/images/arrow.gif напреднала възраст на жената (над 40 год.) – жените над 40 години нямат време за губене чрез вътрематочна инсеминация, тъй като успеваемостта е под 4% раждания на цикъл.